V nové kolekci Cereal vzdává Hanuš Lamr hold posvátnému symbolu života

Motto: „Obilné lány šumí, každý klas se chvěje ve větru. Sluncem jak zlatem zalité, čekající na žeň. Dozrávají. Jako znavení poutníci docházejí ke svému údělu…“

Hanuš Lamr představuje novou kolekci Cereal, v níž vzdává poctu především jednomu ze základních symbolů bytí – obilnému klasu. „V kolekci Cereal představuji krásu zlatého obilného klasu, zdánlivě prostého a všedního motivu. Obilné lány patří do naší krajiny odnepaměti a bez nich by nebylo mouky ani chleba. Obiloviny jako člověkem zušlechtěné traviny jsou dodnes jedním ze základních pilířů naší obživy.

Taoistický filozof Lao-c‘ říkal, že celý život lze slušně prožít na malé vesnici. To je místo, kam mířím. Věnujme se obyčejným věcem. Buďme součástí naší krajiny. Vraťme se do míst, kde nám za chalupou zlátne obilí,“ říká k tématu nové kolekce Hanuš Lamr.

Kolekce Cereal bude veřejnosti poprvé představena během Designbloku 2021 od 6. do 10. října 2021 v budově Uměleckoprůmyslového musea v Praze jako součást výstavního projektu RENESANCE 21, spolu s pracemi splňujícími kritéria kurátorského výběru. Hanuš Lamr vystaví své šperky v instalaci, která bude doplněna výšivkami jeho manželky Zlatky Lamrové, které se také zaměřila na téma Cereal.

Kolekce bude uvedena také v Deelive design store na Smetanově nábřeží v Praze a společně vystavena s Hanušovou další působivou kolekcí Lust for Eden.

Předzvěstí nové kolekce Hanuše Lamra s názvem Cereal byl objekt Vínek, poprvé představený v Arthausu Designbloku 2020 v Národopisné expozici Národního muzea. Za tento objekt (a kolekci Noli me tangere) byl Hanuš Lamr nominován na prestižní cenu Czech Grand Design 2020.

Jednou z tváří kolekce Cereal je herečka Eliška Křenková, která v sobě spojuje křehký půvab i sílu, jak je patrné z jejího ztvárnění filmových, televizních i divadelních postav. Eliška Křenková je mj. držitelkou Českého lva za vedlejší roli ve snímku Olma Olmerzua Všechno bude (2018). Vynikající výkon předvedla v inscenaci Amerikánka (Jatka 78). Milovníci divadla ji budou moci vidět letos např. v rámci Letních shakespearovských slavností.

Přijďte navštívit Hanušův ateliér na akci Otevřené ateliéry Praha

Hanuš Lamr se zúčastní akce Otevřené ateliéry Praha, která se koná o víkendu 19. – 20. června. Jejím cílem je umožnit veřejnosti návštěvu přímo zákulisí umělecké tvorby a zprostředkovat neformální osobní setkání s umělci. Těšíme se na viděnou.