Mýty o menopauze mohou ženy pěkně děsit, přitom pravda může bát úplně jiná...

Menopauza může přinášet nepříjemné změny. Je  však přirozenou součástí života každé ženy a musíme ji tak brát. Přesto je to stále téma, které je tabuizováno a obestřeno řadou mýtů a dohadů. Co je tedy pravda a co jen babské povídačky?

PRAVDA

Ano, pokles hladiny ženských hormonů opravdu mohou mít za následek řadu fyzických i psychických změn. „Více než dvě třetiny žen, které procházejí tímto obdobím, mají různé potíže plynoucí z ná­hlého poklesu hladiny estrogenů. Hovoříme o akutním klimakterickém syndromu,“ uvádí odborník MUDr. Karel Metyš, MBA. Asi 35 % žen trpí mírnými potížemi, 40 % středně závažnými a 25 % závažnými.

Potíže přicházejí až po ztrátě menstruace

LEŽ

Ve skutečnosti se změny hormonálních hladin a menstruačního cyklu objevuji přibližně šest let před samotnou menopauzou. Toto období se nazývá perimenopauza a mohou se během něj vyskytnout příznaky jako je nepravidelné menstruační krvácení, návaly horka, noční pocení, výkyvy nálad, snížené libido nebo nespavost. Potíže někdy přetrvávají až rok nebo více po poslední menstruaci.

Dámy s „ženskou postavou“ snášejí úbytek estrogenu lépe

PRAVDA

Poté, co se zastaví produkce progesteronu a uvolňování estrogenu z vaječníků, může dojít k nepříjemným tělesným projevům, které jsou důsledkem poklesu hormonů.  Dámy, které mají zásoby estrogenu uloženy v tukových buňkách v oblasti boků a stehen, mohou proto snášet menopauzu lépe než ty velmi štíhlé.

Ženy v přechodu by měly zvýšit příjem vápníku a vitamínu D

PRAVDA

Po přechodu dochází často k řídnutí kostí, takzvané osteoporóze, která je nebezpečná, protože zvyšuje riziko zlomenin a následných komplikací. Proto je důležité, aby ženy starší 50 let zvýšily příjem vápníku na minimálně 1 200 mg denně a vitamínu D na 800 IU, jak doporučuje Národní nadace pro osteoporózu. Rovněž by měly po menopauze podstoupit denzitometrické vyšetření, které dokáže zjistit hustotu kostí.

S nepříjemnými příznaky menopauzy se nedá nic dělat

LEŽ

Postupné vyhasínání vaječníků s následnými hormonálními změnami mohou doprovázet nepříjemné projevy jako je únava, noční pocení, zpomalení metabolismu, úzkosti, deprese, změny nálad, ztráta libida, přibývání na váze, ztráta elasticity kůže, vaginální suchost... „Svému tělu však můžete pomoci různými způsoby, aby tyto změny snáze překonalo. Doporučila bych vám změnit životosprávu, cvičení a k tomu přidat přírodní doplněk stravy,“ radí gynekoložka MUDr. Zoja Čurilová Roháčová.

Přechod se musí „léčit“ hormony

LEŽ

Menopauza k životu ženy patří a je jeho přirozenou součástí. V dnešní době sice lze potíže skutečně řešit hormonální substitucí, ovšem pro některé pacientky nemusí být vhodná. „Mnoho žen odmítá hormonální terapii ze zdravotních nebo osobních důvodů, proto bych jim doporučila alternativní způsob léčby pomocí přírodních doplňků stravy. Jedním z nich je například produkt GS Merilin Harmony, se kterým mám velice dobré zkušenosti a je považován za nejúčinnější alternativní léčbu akutních příznaků přechodu,“ říká MUDr. Čurilová Roháčová. „Jedná se o nehormonální přírodní produkt obsahující ploštičník hroznatý a třezalku tečkovanou v kombinaci s vitaminem D3 a vápníkem,“ dodává lékařka.

Některé bylinky pomáhají překonat složité období

PRAVDA

Ano, mnohé ženy opravdu nacházejí pomoc v náruči přírody. Zejména ploštičník hroznatý je známý jako nejúčinnější alternativní prostředek na akutní příznaky přechodu, jako jsou návaly horka, noční pocení, poruchy spánky či deprese. Pozitivní účinky přináší také třezalka tečkovaná. „Je používána jako mírné anti­depresivum. Vyšší dávky třezalky se používají u pacientů s mírnou až střední depresí. Nižší dávky jsou prospěšné při výskytu psychických problémů, především výkyvech nálad. Z třezalky mohou proto profitovat ženy v období menopauzy prožívající psychicky náročné období,“ uvádí MUDr. Metyš.

Jóga má blahodárný vliv

PRAVDA

Pravidelné cvičení skutečně výrazně pomáhá projít snáze obdobím menopauzy – a jóga je ideální, jelikož zároveň pracuje s dechem a meditací, takže má blahodárné účinky nejen na tělo, ale i na duši. Dokáže redukovat stres a dokonce existují speciální sestavy „hormonální jógy“, které pomáhají odstranit nepříjemné symptomy menopauzy způsobené nízkou hladinou hormonů.

Po menopauze už ženy nemají sex

LEŽ

Ačkoliv některé ženy mohou v přechodu pociťovat ztrátu libida, nemusí menopauza automaticky udělat tlustou čáru za sexuálním životem. Problémy v intimní oblasti mohou úzce souviset také s psychickou nepohodou, s níž se dá úspěšně bojovat. Některé ženy rovněž trápí suchá sliznice v pochvě, proto může být styk bolestivý, anebo se objevuje svědění či pálení. Neváhejte se s těmito potížemi svěřit gynekologovi a otevřeně o nich mluvit i se svým partnerem. Vyhraďte si dostatek času na předehru a pomůže i používání lubrikačního gelu, který zajistí dostatečnou vaginální vlhkost.

Všem ženám přibudou kila navíc!

LEŽ

Ženský pohlavní hormon estragon v těle urychluje metabolismus, takže jeho ubývání spojené s klimakteriem se může opravdu u některých žen projevit nárůstem kil a to zejména v oblasti břicha a boků. Ale žádný strach, nemusí to tak být vždy! Upravte své stravovací návyky, jezte menší porce, zato častěji, a do jídelníčku zařaďte dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin, ryb, celozrnných obilovin... Aby vám neubývala svalová hmota, myslete také na příjem bílkovin, které najdete například v mléčných výrobcích jako je tvaroh či v libovém masu. Zároveň nezapomínejte na pravidelný pohyb. A naopak se vyhněte drastickým dietám, které mohou způsobit jojo efekt.