Již v těhotenství je nutné se vypořádat s nedostatkem spánku

Nastávající maminky se připravují již v časech šťastného očekávání, že po příchodu vysněného miminka bude spánek tak trochu oříškem. Kdo by však tušil, že pořádně se vyspat může být složité už v těhotenství? Právě v období, kdy žena potřebuje co nejvíce energie, paradoxně trpí nedostatkem hlubokého a nepřerušovaného spánku.

Zatímco v prvním trimestru můžete spát více než obvykle, potíže se spánkem běžně přichází ve chvíli, kdy miminko začne pořádně růst. Zvětšující se bříško totiž znatelně ztěžuje nalezení pohodlné spánkové polohy. Pokud jste zvyklá spát na zádech, rovnou se s touto pozicí rozlučte. Nejvhodnější pro ženy v pokročilém stupni těhotenství je poloha na levém boku – tu doporučují i samotní lékaři. Pravou polovinou těla totiž probíhá dolní dutá žíla, která by při spánku neměla být zatěžována. Může dojít k takzvanému hypotenznímu syndromu, kdy se dostavuje nevolnost a v ojedinělých případech i ztráta vědomí. Spánek na levém boku navíc usnadňuje průtok krve k srdci i plodu, děloze a ledvinám, je proto lepší zvyknout si usínat na levé straně.

Další příčinou nespavosti v těhotenství je dušnost. Nárůst těhotenských hormonů, ale i zvětšování objemu hrudníku je spojen s pocitem nedostatku kyslíku. V pozdějších fázích těhotenství může stát za dušností také zvětšující se děloha, která zabírá více místa a tím tlačí na bránici. Velmi častou překážkou spánku jsou rovněž křeče v nohou a bolesti zad způsobené narůstající tělesnou hmotností. Těhotné ženy, které již přestoupily ke spánku na boku, mohou mít se zády problémy, protože bříško tlačí dolů do matrace, zatímco pánev a ramena zůstávají ve stejné poloze. Obzvlášť důležité je proto spát na pohodlné matraci správné tuhosti, jež poskytne tělu dostatečnou oporu.

Pokud se již i vy těšíte na svého potomka, zkontrolujte svou postel a v případě, že vaše matrace vykazuje známky opotřebení či proležení, vyberte si novou. Předejdete tak probdělým nocím a ztrátě energie, která je pro vás i miminko ze všeho nejdůležitější. Český výrobce matrací MORAVIA COMFORT představuje nejvyšší kvalitu na trhu. Správný odpočinek zajišťuje matrace z nejlepších a prodyšných materiálů, jíž můžete doplnit pratelným potahem k zamezení množení roztočů a bakterií. V období těhotenství tak sobě i miminku dopřejete maximální péči.

www.moravia-comfort.cz