Putovní výstava Fenomén IGRÁČEK s postavičkami Jana Nepomuckého a Laty Brandisové

Od 23. října 2020, za začátek neručíme, ale doufáme, že ještě letos … bude zahájena výstava Fenomén IGRÁČEK na Zámku ve Žďáru nad Sázavou. Trvat by měla do 31. ledna 2021, tak si budeme držet palce, abychom výstavu mohli navštívit. Na výstavě pro celou rodinu čekají návštěvníky žďárského zámku kromě historických i moderních podob osmicentimetrové postavičky také dva neprodejné unikáty. Jedná se o postavičku patrona poutního kostela na Zelené hoře, svatého Jana Nepomuckého a dostihové jezdkyně Laty Brandisové, první ženy, které se podařilo vyhrát Velkou pardubickou. Jan Nepomucký i Lata Brandisová jsou totiž se zámkem historicky spjati, postavičky vznikly výhradně pro tuto výstavu.

„Prostřednictvím výstavy Fenomén IGRÁČEK neseznamujme děti a jejich rodiče pouze s námi vyrobenými hračkami a výrobou. Expozice je také vždy spojena s velmi silným příběhem lidí z daného regionu. Když jsme do výstav zařadili i ručně vyrobené figurky ztvárňující významné osobnosti daného regionu, netušil jsem, kolik zapomenutých krásných lidských příběhů bude tímto počinem opět oživeno. Některé osudy, jako třeba právě ten Laty Brandisové, nás učí, jak je sláva pomíjející. “Fenomén IGRÁČEK“ tak ukazuje mnohem víc než jen plastové figurky,“ dodává Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO-karton s.r.o. Na výstavě bude k vidění také další unikátní postavička, Igráček s rouškou, díky němuž bylo vybráno již přes jeden milion korun, v rámci projektu Pomáhej s IGRÁČKEM. Z prodeje každého takového IGRÁČKA putuje patnáct korun na nákup ochranných pomůcek pro zdravotníky, záchranné složky, charity… 

Putovní výstavu připravil český výrobce her a hraček, firma EFKO-karton s. r. o. ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně a Inspirací Zlín.