Ve Škole čichu objevíte ty nejkrásnější vůně světa

Hledáte originální vůni, která bude vaším ztělesněním? Pak ponořte nos do nejvoňavějších látek z celého světa a naučte se vůně rozeznávat, míchat a nasát přitom atmosféru pravé alchymistické parfumérie. To však nestačí, ještě se zapište do Školy čichu Rafaella, unikátního vzdělávacího konceptu. Kurz učí poznávat krásu i účinky vůní a účastníky provede také fascinující historií vonných látek: jaké vůně a k čemu se používaly v různých vonných kulturách až do současnosti. Na místě si každý může i namíchat svůj vlastní originální parfém na míru. První lekce začíná 20. září v Praze, na celoroční cyklus i jednotlivé lekce se můžete přihlásit na www.rafaella.cz.

 „Učíme lidi lépe cítit. Protože kdo svět lépe cítí, cítí se v něm i sám mnohem líp. Vše podle naší vonné filosofie i motta starých parfémářů a mistrů alchymie „co mi voní – to mne léčí“. Ve Škole čichu se věnujeme světu a umění vůní, jejich kráse, míchání i historii.

Pročicháme se v ní také k osobnímu neopakovatelnému parfém na míru, který si každý vytvoří sám,“ vysvětluje Markéta Filipová, lektorka Školy čichu Rafaella, která vonné semináře vede.

Při tvorbě vůní na míru vychází ve Škole čichu z autorské vonné typologie Rafaella. „Vytvořila ji Petra Hlavatá, zakladatelka Rafaelly a vystudovaná farmaceutka, která se díky svému zájmu o vůně dostala až k umění starých alchymistů a lékárníků. Dnes Petra vede vlastní vonnou laboratoř a vyvíjí parfémy,“ vysvětluje Markéta Filipová. Základem zmíněné typologie je takzvaných šestnáct barevných linií – kompozic, sloužících při míchání parfémů jako vodítko. Každá z nich má svou vlastní vůni, barvu a příběh.

Osobité vůně jsou víc než voňavka

Práce s vonnými látkami je podle ní velmi intenzivní a hluboká, protože pracuje s našimi city, vzpomínkami a zahrnuje tak mnohem širší dovednosti, než je jen schopnost vybrat si pro sebe vhodný parfém. „Když se lidé uvolní, zjistí o sobě přes vůně často překvapující věci,“ říká Markéta Filipová.Pokud najdete svou vůni, cosi se ve vás změní, otevře. Čich je velmi individuální a emocionální záležitost. Vůně odjakživa znamenaly mnohem víc než jen možnost nanést si na sebe příjemnou voňavku. Očišťovaly prostor, povzbuzovaly i uklidňovaly mysl a měly i silný léčebný efekt,“ dodává Filipová, původně zdravotní sestra.

„Vůně se u nás lidé naučí postupně vytvářet sami a získají tak mimo jiné recepturu na vlastní vůni a osobní flakon. My jsme jen jejich průvodci, ať už při hledání jedinečné vůně na míru, při sladování partnerů právě pomocí vůní, nebo při osobní vonné typologii, která jejich nos dokáže probudit a správně nasměrovat,“ říká Filipová a dodává důležitý postřeh: „Vůně namíchané z přírodních esenciálních olejů působí úplně jinak, protože v nás vyvolávají hlubokou emocionální i tělesnou reakci. To průmyslově vyráběné parfémy nebo difuzéry, v nichž je už spousta chemie, nedokážou,“ vysvětluje.

Škola čichu se věnuje také historii vonných látek, rozdílu mezi parfumerií Orientu a Západu a používání vykuřovadel. I tomu, jak se staví takzvaná vonná pyramida: co je základ, tělo a hlava parfémových kompozic.

Vůně, které uzdravují, i povznášející barokní parfémy

„Přitahuje-li vás nějaká vůně skutečně silně, znamená to, že vaše tělo po ní volá, potřebuje ji ke svému vyladění. Nebo dokonce k uzdravení. Mohou za to jednotlivé bylinné a další esence obsažené v parfému. Takzvaná stará parfumerština v sobě nosí tajemství alchymie míchání, propojování a sladění přírodních složek. Tak, aby měly právě nejen ten úžasně vonící efekt, ale i hluboce zasahovaly do našeho organismu a harmonizovaly ho,“ podotýká zakladatelka Rafaelly Petra Hlavatá.

Ta neustále hledá nové kombinace vonných látek, míchá je a testuje.  Do svých parfémů a vykuřovadel vetkla i atmosféru historických budov a jejich genius loci. Speciální trojici historických vůní tak vytvořila třeba pro klášter v Kladrubech na Tachovsku, vůni namíchala také pro barokní památku Kuks na východě Čech nebo pro kutnohorský Chrám svaté Barbory. „Kladrubský klášter jsem navštěvovala tři roky a přečetla o jeho historii, co se dalo. Dva roky jsem strávila s díly mistra Santiniho, který byl nakonec inspirací k první vůni pro toto místo,“ vypráví Petra Hlavatá.

Probuzení čichu, nejstaršího smyslu                                                     

Čich je naším nejstarším a dnes bohužel nejvíce zanedbaným smyslem, který má však zásadní význam pro náš život. Ovlivňuje nás na každém kroku – při komunikaci a navazování vztahů, působí na náš výkon, koncentraci i emoční ladění. „Je naším základním vodítkem pro orientaci ve světě i mezi lidmi. Čich nelze umlčet. A náš nos je tu proto, abychom za ním šli a nasáli jím ty nejkrásnější vůně světa,“ uzavírá Markéta Filipová.

www.rafaella.cz