Není nutné ihned zoufat, když nejsou výsledky cytologie zrovna ideální

Gynekologická prevence je pro každou ženu velmi důležitá! Odkládání kontroly může být osudové, a protože opatření koronavirové pandemie jsou už rozvolněna, objednejte, nejlépe hned. Většina z vás odejde z prohlídky s příjemným pocitem, že je vše v pořádku a může se objednat na další prevenci až za rok. Co ale když výsledky cytologie nedopadnou nejlépe? Nepište hnned černý scénář, protože v řadě případů lze horší cytologii korigovat a podpořit zánik HPV infekce.

Přestože je pravidelná preventivní prohlídka u gynekologa stejně důležitá, jako pravidelná prohlídka u zubaře, polovina českých žen tuto skutečnost podceňuje a přichází do ordinací gynekologa s problémy, které zašly do pokročilého stádia. Od roku 1960 má každá žena v rámci zdravotního pojištění hrazen odběr buněk z děložního hrdla – cervikální cytologii, která dokáže včas odhalit změny na děložním čípku a zabránit vzniku karcinomu. Díky tomu se od té doby snížil výskyt karcinomu děložního hrdla z 32 na 14 ze 100 000 žen. Ročně je zachyceno zhruba 1000 nových karcinomů hrdla děložního a 400 žen na tento nádor umírá.

Co může zkreslit výsledky cytologie?

Cytologie znamená stěr buněk odebraných při gynekologické prohlídce z děložního čípku. Lékař stěr provádí pomocí vatové tyčinky a následně se vzorek tkáně odesílá na prozkoumání do gynekologicko-cytologické laboratoře. Výsledky cytologického vyšetření může zkreslovat například používání vaginálních čípků a dalších druhů lokálních léčiv. Doporučuje se proto alespoň 5 dní před vyšetřením tyto prostředky včetně výplachů vysadit. Drobný vliv může mít i nechráněný sex během předešlých dvou dnů před kontrolou anebo právě skončená menstruace.

Proč očkovat proti HPV viru?

Karcinom děložního hrdla je úzce spjat s infekcí HPV (Human Papilloma Virus). Primární prevencí před HPV infekcí je očkování proti HPV, které využívá zhruba 60 % dívek a 25 % chlapců. S HPV se během života setká 70 – 80 % jedinců. Záleží pak na síle vlastní imunity, jak se s infekcí dokáže tělo vyrovnat.

Očkování je dostupné od roku 2006 a od roku 2012 je plně hrazeno dívkám a od roku 2018 i chlapcům ve věku 13 až 14 let. S malým příplatkem pak mohou získat i nejmodernější nonavalentní vakcínu (vakcína, která chrání před 9 typy HPV), která ochrání před 90 % případů všech karcinomů i dalších změn (zejména genitálních bradavic) spojených s HPV infekcí.

Buďte aktivní v podpoře své imunity!

Jak se tělo dokáže vypořádat s HPV infekcí, závisí na síle imunity. O některých faktorech, zejména o kouření, lze tvrdit, že prokazatelně ovlivňují vznik onemocnění a podporují rozvoj HPV infekce. V současné době se vývoj zaměřuje na přírodní prostředky, které by cíleně podpořily imunitu v oblasti děložního hrdla.

Bylo zkoumáno mnoho látek podávaných celkově i lokálně. Poznatky z výzkumů byly využity k vývoji vaginálního gelu, který je používán lokálně a má prokazatelné pozitivní účinky ve smyslu zvýšení procenta normalizace cytologických nálezů a eliminace lidských papilomavirů.

V případě špatných výsledků cytologie (mírnější změny ve stadiu ASC-US nebo LSIL) lze během půl roku čekání na kontrolní cytologii aktivně podpořit lokální imunitu děložního hrdla v lékárně volně dostupným vaginálním gelem Papilocare® s obsahem 7 účinných složek, jehož pozitivní účinky jsou podloženy klinickými studiemi. Výzkum dokazuje schopnost této lokální léčby zvýšit procento zhojených buněčných změn o 30 %.

Více informací: www.papilocare.cz