Víte, jak správně zalévat a rosit? Lenka Hrubá ze Zahrady na niti vám poradí!

Zahrada na niti je originální české květinářství, které má v nabídce nejen levitující rostliny, ale i zahradnické potřeby, ty však dokáží ozdobit vaši domácnost skoro stejně jako samotné rostliny. Zakladatelka květinářství Lenka Hrubá navíc radí, jak rostliny zavlažovat a přitom je neutopit.

Na co dát při zalévání pozor

Podle Lenky Hrubé je nejčastější chybou přelévání. Je jen velmi málo rostlin, které vyžadují nebo vůbec zvládají neustále vodou nasáknutý substrát či dokonce stát ve vodě. Většinu běžných pokojových rostlin stačí zalít jednou týdně až poté, co povrch substrátu mírně vyschne.

Měděná konvička Haws 1 l, na e-shopu Zahrady na niti seženete za 1 750 Kč.

„Doporučuji si určit jeden zalévací den a tehdy obstarat všechny rostliny najednou. Pokud vám pěstování pokojovek zatím moc nejde, napište si klidně připomínku do telefonu nebo poznámku do diáře. Uvidíte, jak rostliny při pravidelné péči pookřejí,” radí Lenka Hrubá. A jak se vlastně správně zalévá, do hlíny, nebo do spodního květináče? „Zalévání do podmisky je praktické, protože vidíte, kolik vody jste rostlině dopřáli,” doporučuje zahradnice. Na zalévání je podle ní nejlepší dešťovka, která je měkká a rostlinám tak vyhovuje nejvíc. Pokud dešťovku nemáte kde nachytat a chcete rostlinám dopřát, můžete je zalévat převařenou vodou, kde je také obsah minerálů menší.

Pořiďte si ty správné zahradnické potřeby

V Zahradě na niti nenajdete jen rostliny, ale i kvalitní zahradnické potřeby, třeba konve Haws, se kterými povýšíte zalévání na gentlemanský zážitek. Vznikly před 130 lety ve Velké Británii, když zakladatel firmy John Haws předělal francouzský design a nechal si patentovat perfekteně vyváženou konev, se kterou se dobře zalévá, ať už je plná či poloprázdná.

Konvička a rozprašovač Haws, na e-shopu Zahrady na niti seženete za 2 100 Kč.

A přesně tyhle modely firma Haws dodnes ručně vyrábí tradiční metodou ve své továrně v Birminghamu a zakoupit je můžete právě v Zahradě na niti, třeba v dárkovém balení, které obsahuje zeleně lakovanou plechovou konvičku, mosazné kropítko a mosazný rozprašovač, které využijete v domácnosti, zimní zahradě či skleníku. Výrobky jsou funkční a zároveň dekorativní.

Je vaše domácí džungle připravená na léto?

Při vyšších teplotách nezapomínejte ani na rosení. Ocení ho všechny vlhkomilné druhy rostlin, například kapradiny, filodendrony, maranty či parožnatky. Neobejdou se bez něj epifytické druhy rostlin žijící bez substrátu – tillandsie. Rosení je pro ně náhrada za déšť, vyžadují proto dešťovou vodu. Jsou s tímto způsobem zavlažování spojena nějaká rizika? „U rosení dávejte pozor na intenzivní sluneční paprsky. Rosíme brzo ráno či navečer, jinak hrozí, že kapky vody zafungují jako malé lupy a slunce listy popálí,” varuje Lenka Hrubá.

Celokovové rozprašovače od zahradnické legendy Haws jsou nejen užitečné, ale také krásné doplňky interiéru, které budou používat ještě vaše vnoučata. V nabídce jsou tři barevné varianty: mosazný, měděný a stříbrný.

  1. Lisovaný rozprašovač

Dekorativní skleněný rozprašovač ozdobí každou poličku či parapet a navíc umí nastavit jemnost rozprašování. Nádoba je z lisovaného skla, které vypadá jako broušené, postřikovací část je z umělé hmoty stříbrné barvy s kovovým koncem k nastavení rozprašování.

Lisovaný rozprašovač, na e-shopu Zahrady na niti seženete za 390 Kč.

  1. Skleněný rozprašovač

Rozprašovač s jednoduchým designem a bílým či černým potiskem 1897 Garden – la maison du jardin je krásná a přitom funkční dekorace do bytu i na zahradu.

Skleněný rozprašovač, na e-shopu Zahrady na niti seženete za 390 Kč.

  1. Květináč ve tvaru ruky

Keramická ruka od dánské značky Villa Decor může posloužit jako dekorativní obal na květináč či jako váza na řezané květiny.

Květináč ruka, na e-shopu Zahrady na niti seženete za 540 Kč.

  1. Měděný květináček

Do lesklého kubistického květináče se vejdou něj kaktusy a sukulenty, srdíčkový list hoyi či malá Pilea peperomioides. Může posloužit i jako vázička, třeba při kořenění řízků rostlin, které budou mít uvnitř tmu na podporu růstu kořenů.

Měděný květináč, na e-shopu Zahrady na niti seženete za 145 Kč.

V Zahradě na niti najdete jako ve správném květinářství nejen rostliny, ale i veškeré potřebné příslušenství, které musí splňovat přísné nároky na funkčnost i dokonalý vzhled. Tak co, vybrali jste si zahradnické potřeby, které ozdobí váš domov?