Výsledky cytologie nepodceňujte, ale nepište hned ani černé scénáře

Pravidelná preventivní prohlídka u gynekologa je velmi důležitá pro každou ženu. Každá druhá v Česku přicházejí do ordinace s vírou, že s klidem bude i nadále pokračovat jen v preventivních prohlídkách. Co se ale stane, když výsledky cytologie nedopadnou nejlépe? Nemusí to hned značit černý scénář, ale taková zpráva minimálně rozladí vaši pohodu. V řadě případů lze horší cytologii korigovat a podpořit zánik HPV infekce.

Polovina českých žen tuto skutečnost podceňuje a přichází do ordinací gynekologa s problémy, které zašly do pokročilého stádia. Od roku 1960 má každá žena v rámci zdravotního pojištění hrazen odběr buněk z děložního hrdla – cervikální cytologii, která dokáže včas odhalit změny na děložním čípku a zabránit vzniku karcinomu. Díky tomu se od té doby snížil výskyt karcinomu děložního hrdla z 32 na 14 ze 100 000 žen.

Pozitivní cytologie

Cytologická vyšetření neidentifikují pouze karcinom jako takový, ale sledují vývoj buněk pod vlivem infekce HPV – tedy Human Papilloma Virus. S touto infekcí se během života setká 70 – 80 % lidí. 90 % z nich se dokáže silou imunity s virem vypořádat bez následků. 

Výsledek cytologického vyšetření může zahrnovat širokou škálu postižení. Do určitého nízkého stupně postižení se doporučuje další prohlídka do 6 měsíců. V této době ještě nejde o zhoubné bujení, ani není třeba provést invazivní zákrok. Po 6 měsících se hodnotí vývoj onemocnění, zda došlo ke zlepšení nálezu, nebo zda je výsledek stejný či horší, než před půl rokem. V případě nálezu s vyšším stupněm postižení HPV infekcí se přechází k invazivnímu řešení.

Místo šestiměsíčního čekání podpořte aktivně svou imunitu

Jak se tělo dokáže vypořádat s HPV infekcí, závisí na síle imunity. O některých faktorech, zejména o kouření, lze tvrdit, že prokazatelně ovlivňují vznik onemocnění a podporují rozvoj HPV infekce. V současné době se vývoj zaměřuje na přírodní prostředky, které by cíleně podpořily imunitu v oblasti děložního hrdla.

Bylo zkoumáno mnoho látek podávaných celkově i lokálně. Poznatky z výzkumů byly využity k vývoji vaginálního gelu, který je používán lokálně a má prokazatelné pozitivní účinky ve smyslu zvýšení procenta normalizace cytologických nálezů a eliminace lidských papilomavirů.

Během půl roku čekání na kontrolní cytologii lze aktivně podpořit lokální imunitu děložního hrdla v lékárně volně dostupným vaginálním gelem Papilocare® určeným pro léčbu a prevenci lézí nízkého stupně (ASCUS/LSIL) s obsahem 7 účinných složek, jehož pozitivní účinky jsou podloženy klinickými studiemi. Výzkum dokazuje schopnost této lokální léčby zvýšit procento zhojených buněčných změn o 30 %.

Více informací naleznete na: www.papilocare.cz