Nadace Anežka dává sílu do pohybu

Příběh dcery Anežky přiměl Michaelu Gemrotovou a jejího manžela Jiřího Štiku založit nadaci, která bude pomáhat primárně hendikepovaným dětem, následně do své pomoci zahrne i dospělé. Jedním z hlavních cílů Nadace Anežka je také podpora duševního zdraví nejen dětí, ale i jejich rodin. Počítá i s podporou výzkumů lékařů.

Nadace Anežka vzniká hlavně proto, že Michaela a Jiří kolem sebe viděli a vidí spoustu případů, kdy jsou rodiče na vše sami, a navíc bez finančních prostředků. „Denně potkáváme v nemocnicích, rehabilitačních centrech a klinikách rodiče, kteří nemají tolik peněz, aby nákladnou péči pro jejich děti zaplatili a hledají jiné možnosti. My si naštěstí díky manželovi můžeme dovolit hradit Anežce veškeré možné rehabilitace a péči, kterou potřebuje, navíc máme velmi pevné rodinné zázemí a silnou podporu od nejbližších. Víme ale, že to není samozřejmé,“ vysvětlila Michaela Gemrotová, jaký byl prvotní impuls k založení nadace.

Oba manželé velmi váhali, zda spolu se založením nadace příběh svojí dcery zveřejní. „Rozhodujeme za ní ve věci, kterou by i sama mohla chtít chránit tak, jak jsme to my dělali doposud. Je ale tak úžasná, laskavá, silná a dospělá, že věříme, že ona sama by vzala všechnu sílu, dala ji do pohybu a snažila se pomoci dalším. Díky ní vznikla Nadace Anežka,“ shodují se Michaela a Jiří. 

Jen pár týdnů před porodem odhalila běžná kontrola miniaturní odchylku v levé a pravé zadní mozkové komoře malé Anežky. Po řadě vyšetření byla potvrzena diagnóza, která zněla: Posthemoragický hydrocephalus, prenatálně vzniklý. Nitrokomorové neúrazové krvácení (IVH III.st l.dx, IVH II.st. l.sin., PVL II.st.l.dx.). Do té doby Michaela prožívala naprosto úžasné, klidné těhotenství bez komplikací s ukázkovými genetickými výsledky ve všech směrech.

„U Anežky došlo k velmi vážnému a rozsáhlému poškození mozku. Nevěděli jsme, zda bude zasažena „jen“ motorika nebo i mentalita. Nevěděli jsme, jak na tom bude. Věděli jsme, že bude chodit, to jediné nám lékaři dokázali říct, ale jestli ve čtyřech, osmi, nebo dvanácti letech? To už ani oni nedovedli odhadnout. Jak na tom bude mentální stránka jsme neměli ponětí. S jistotou jsme stále věděli jen jedno, že musíme být trpěliví, a hlavně vést Anežku k tomu, aby byla trpělivá ona,“ vysvětlují Michaela a Jiří s velkou silou a odhodláním. S úsměvem pak dodávají, že jejich dcera je velký bojovník. „Je neskutečně šikovná a chytrá holčička. Zázrakem první krůčky udělala v osmnácti měsících, dnes chodí. Mluví. Rozumbraduje. Dělá vtipy a má úžasný smysl pro humor. Miluje hudbu, diriguje nejen orchestr, ale celou rodinu. Je naší obrovskou inspirací. Věříme, že její aura, která kolem ní září, bude inspirací pro mnoho dalších.“

S oficiálním představením Nadace Anežka byl spojen křest jejího loga, které spojuje dospělý a dětský svět a jeho dominantou je slon. A právě slon naprosto vystihuje poslání nadace. Dává sílu do pohybu. Je to jedno z nejsilnějších zvířat, rodina a rodinné spojení je pro něj základ a zároveň alfa a omega jeho bytí. Slon umí projevit emoce, pláče, pomáhá jiným slonům, zvířatům i lidem v nouzi. Slon si umí hrát a má jedno z největších srdcí na světě.

Kmotry loga se stali Eliška Bučková, Jitka Boho, Jitka Asterová, Monika Sommerová Vojta Drahokoupil, Josef Vágner, Vincent Navrátil, Ondřej Kubina, Felicita Prokešová, Veronika Stýblová, Tomáš Arsov, Veronika Krejzová, designérka a především šperkařka Anežka Juhová, a také řezbář Lukáš Petříček, který ručně vytvořil dřevěné slony, kteří budou i součástí charitativního merche Nadace Anežka. 

Prvním velkým projektem, který pomůže neuro-terapeutickému centru Cortex s nákupem prvotřídního rehabilitačního přístroje, bude benefiční koncert, který proběhne 4. 1. 2024 v Divadle Broadway. Kromě Michaely Gemrotové na něm bez nároku na honorář vystoupí například Jan Toužimský, Robert Urban, Peter Pecha či Radka Fišarová. Moderovat bude Libor Bouček, rovněž bez nároku na honorář.

Pro rok 2024 chystá Nadace Anežka ve spolupráci s Knihy Dobrovský také vydání charitativního kalendáře, který nafotila Lenka Hatašová. Objeví se v něm takové osobnosti jako Jaroslava Obermajerová, Adéla Gondíková, Jiří Langmajer, Aleš Háma, Václav Noid Bárta, Marian Vojtko a další.

Představení Nadace Anežka podpořili: The Mozart Prague Hotel, ANNO Víno, Levandulové údolí/Levandula Bohemia, Svítící písmena, Anežka Juhová, Ze dřeva – Lukáš Petříček, Tomáš Arsov, Firemnicokolady.cz, Tisk1 a Dílny tvořivosti.

Více informací o Nadaci Anežka: www.nadaceanezka.cz