Bojuje proti šikaně a slaví úspěch v Hollywoodu

Není veliký, ani silný, přesto dokáže měnit svět k lepšímu. Řeč je o superhrdinovi jménem KiDÓ., který pomáhá dětem v nebezpečí a svým poselstvím zaujal porotu hollywoodského festivalu.

KiDÓ. je příběh o Maxovi, osmiletém chlapci, na něhož mají spadeno tři starší a silnější kluci, jež ho soustavně ho šikanují. Na pomoc mu přichází KiDÓ., maličký a roztomilý superhrdina se schopností vštípit komukoli jakoukoli myšlenku.

„Na základní škole jsem šikanu zažil na vlastní kůži," vysvětluje autor projektu, Matěj Dereck Hard s tím, že se narodil s ochrnutou pravou rukou a díky tomu, že s ní hýbe velmi netypicky, byl mnohokrát terčem hrubého chování ze strany starších spolužáků: „Když jsem chodil ze školy, často si mě kvůli maličkostem dobírali, okrádali mě o peníze nebo mě třeba poplivali."

KiDÓ. je klidný edukativní příběh určený dětem mezi 6 a 12 lety. Má pět krátkých dílů, které mají spád a jasné sdělení. Vedle toho vznikla stejnojmenná jednoduchá hra pro mobilní telefony. Co nejdříve autoři plánují překlad do dalších jazyků, vznik nových epizod a také chtějí se snímkem vyrazit na světové festivaly, jako je například MIPCOM ve francouzském Cannes.

Letos na jaře byl projekt poslán na Web Series Festival Global v Hollywoodu, kde byl začleněn do oficiálního výběru festivalových snímků, což je pro toto osvícené dílo a české umění obecně obrovský úspěch a prestiž.

„Moc bych si přál, aby náš příběh ukázal co největšímu počtu dětí, jak se k sobě nemají chovat a také to, že když si něco moc přejí, vyplní se to," dodává ještě autor. KiDÓ. vznikl v reakci na očekávaný přírůstek v rodině Hardových, a logicky se tak do něj zapojila i Matějova manželka Maria, jež se postarala o střih a produkci.

Rodinný projekt Hardovi řídili od začátku do konce. Jsou tedy nejen autory námětu, ale také třeba vizuální podoby hlavního hrdiny, originálního fontu písma nebo i merche, jež je kompletně vyroben v České republice.

Garanty projektu KiDÓ. se stali Ondřej Brzobohatý, Přemek Forejt, Creep, David Kraus, Sharlota, Jan Hanko, a především Andrea Růžičková, jež si zahrála maminku hlavního hrdiny.

První série o pěti dílech KiDÓ. je nyní ke zhlédnutí na Kidosuperhero.com či YouTube a aby mohl oslovit co nejvíce dětí, je zcela zdarma. Momentálně startuje na Hithit.cz crowdfundingová kampaň, díky které by autoři chtěli udělat oficiální premiéru a release pohádky, dodělat druhou sérii o dalších pěti dílech a pohádku představit také v dalších třech jazycích. Aktuálně jsou verze pohádky v českém jazyce, v angličtině, japonštině a španělštině.

Kampaň na Hithit.cz poběží i na Mezinárodní den proti násilí, šikaně a kyberšikaně ve školách, který letos připadá na 4.listopadu. 

WEB PROJEKTU: https://kidosuperhero.com/cs/

HITHIT KAMPAŇ: https://www.hithit.com/cs/project/12264