Známé tváře dorazily do Café & Bar Stromovka Colleciton na vernisáž obrazů Matyáše Bryndy

Pražský kavárník Václav Posířil je činorodý muž, který dává prostor nejen začínajícím umělcům, ale i veřejně prospěšným aktivitám. Kromě kaváren Café & Bar Stromovka Colleciton mu patří také automyčka Silver v Centru Stromovka, a tak pro své hosty a klienty se snaží stále vymýšlet nové projekty. Rozhodl se tedy spojit s mladým malířem Matyášem Bryndou a stal se mecenášem jeho první výstavy autorských obrazů luxusních automobilů.

Prodejní výstava probíhá v kavárně Café & Bar Stromovka Colleciton v přízemí Centra Stromovka (vchod z Veletržní ulice). „Myslím si, že mladé talenty stojí za to podporovat. Je neuvěřitelné, co Matyáš ve svém věku dokáže. Seznámili jsme se tak, že mě zaujala jeho tvorba na Instagramu a objednal jsem si od něj obraz svého Mercedesu,“ popsal zrod spolupráce Václav Posířil.

Vernisáž přišla podpořit celá řada známých tváří, které mají zálibu právě v krásných automobilech, umění a designu. Nechyběly proto dámy Kate Matl, Andrea Kalivodová, Štěpánka Duchková, Denisa Pfauserová nebo Barbora Mottlová a Linda Finková, které v rámci vernisáže také zazpívaly. Pánské publikum milovníků krásných aut reprezentovali Petr Jákl, Petr Kutheil, Tokhi, nejkrásnější muž planety Domink Chabr a ředitel soutěže Muž roku David Novotný s finalisty loňských ročníků. Celým večerem bravurně provázel Petr Vojnar, který oblékl designovou mikinu autorské značky Matyáše Bryndy Correla Cory, která se vyznačuje také grafickým znázorněním luxusních automobilů. O brilantní hudební doprovod během wellcome drinku se postaral Vít Kotora a after párty rozzářily BurySaxxDeeSaxx a DJ Michal Pešina.

Zpěvačka Kate Matl svěřila, že je pro ní u aut velmi důležité spojení designu a pohodlí, v tomto ohledu nedělá žádné kompromisy. Promluvila i o tom, jaký je její vztah k umění. „Jsem velmi umělecky zaměřená a dokonce i jedno ze svých minulých aut už mám takto zhmotněné, tedy namalované. Mám ráda pop art a spojení tohoto směru s auty se k sobě podle mě hodí. Mám ráda obrazy, které vás svojí energií nezatíží, ale naopak vás pozitivně nabijí,“ svěřila Kate a dodala, že ke svým autům má velmi silný citový vztah. „Já vždycky miluju svoje auto, které zrovna mám, ať už je to škodovka nebo cokoliv. Vždycky mám k autu vztah a je to můj druhý domov. Takže ho i pojmenuju, a když se s ním loučím, tak mě to dojímá. Pro mě auto znamená strašně moc. Je to svoboda. Člověk může všechno, může se sebrat a jet,“ uzavřela zpěvačka, která pravidelně vystupuje na velkých světových pódiích s DJ Bobem.

Zpěvačka a herečka Bára Mottlová má k umění velmi silný vztah, proto neváhala a mladého umělce Matyáše Bryndu dorazila podpořit. „Matyášovy kresby se mi moc líbí. A myslím si, že právě propojení s Café & Bar Collection je skvělé. Dáte si dobrou kávu a můžete si prohlédnou krásná díla. A vlastně bych skoro i zatoužila mít jednoho takového mazlíka doma a to nejlépe na obraze i v garáži,“ sdělila se smíchem bývalá playmate, která vystudovala nejen herectví, ale také oděvní návrhářství. „Dějiny umění jsem se učila na obou školách, a to ať už ty výtvarné, tak herecké. Tím pádem mám k umění opravdu velký vztah a určitě se více cítím jako umělec.“

Režisér a producent Petr Jákl také sází na design a je u ně na prvním místě. „Mám rád design hrozně moc. Doma si s manželkou děláme designové věci sami. Kreslíme návrhy a necháváme si podle nich vyrábět dané kousky na míru a strašně nás to baví.  Ale nepotrpím si vůbec na značky. A kolikrát mě baví věci spíše od úplně neznámých umělců,“ svěřil producent velkofilmu Žižka a dodal, že auto je pro něj především kancelář, proto musí být pohodlné a na design v tomto případě tak nehledí. „Na autech já si vůbec neujíždím. Musí být pohodlné, musí se mi líbit, ale nesmí být moc okázalé, protože si myslím, že se to ke mně nehodí a cítil bych se strašně trapně, kdybych měl nápadné auto a vystoupil z nějakého super fára.“

Denisa Pfauserová, která dorazila v pokročilém stádiu těhotenství, se svěřila, že design jí nic neříká, přesto se na hezké umění ráda podívá. „Já jsem spíše na takový rustikální až provensálský styl a takhle to vypadá i u mě doma – samé kytičky a záhyby,“ vysvětlila s úsměvem známá herečka.

To Štěpánka Duchková má na auta trochu nižší nároky. Než design jí zajímá spíše praktičnost. „Pro mě je důležité, aby se do auta vešly dvě děti, čtyři kola, případně čtyři golfové bagy,“ vysvětlila moderátorka.

Zpěvačka Linda Finková je velkou milovnicí aut, nečeká ale, že  by jí auto někdo pořídil a naopak auta pořizuje ona svým partnerům. „Já nečekám, že mi nějaký muž koupí auto. Auta si celý život kupuju sama. A dokonce je kupuju i svým mužům. Kupovala jsem už džípa, jaguára... a jak můj bývalý manžel, tak můj současný partner, to vždy ocenili,“ šokovala přítomné hlasová koučka a majitelka jednoho z nejkrásnějších hlasů na české hudební scéně.

Operní diva Andrea Kalivodová je věrná stále jedné značce aut. „Auta nemusím mít vyloženě designová. Nedám však dopustit na Peugeoty, protože jsou dnes už  v krásném designu, dobře jezdí a dokáží vlastně naplnit všechny potřeby kvalitního auta,“ svěřila dvojnásobná maminka, která také u aut hledí na praktičnost.

Zpěvák Petr Kutheil je naopak velkým milovníkem designu, i když za design moc neutrácí, protože už se mu několikrát stalo, že jeho kocour designový kousek znehodnotil. „Mám rád designové věci, i když jsou náročnější na finance. A mám rád i designová auta. Co se týká domácnosti, tak se snažím design spojovat tak, aby to mělo hlavu a patu,“ svěřil rocker.

Moderátor vernisáže Petr Vojnar je známý tím, že jezdí zásadně městskou hromadnou dopravou. Design v minimalistickém stylu je ale jeho koníčkem. „Mám rád hezké věci, ale málo věcí. Beru věci jako věci a mám rád, když jsou hezké, když se mi na ně hezky kouká. Líbí se mi hlavně design 50. let – barevné, kulaté, hezké, takový trochu pop art,“ vysvětlil s tím, že se považuje spíše za materialistu a věci, které si pořizuje, musí být funkční.

Prodejní výstavu autorských obrazů luxusních vozů Matyáše Bryndy si můžete prohlédnout v kavárně Café & Bar Stromovka Colleciton každý den od 09:00 do 21:00, stejně tak jako kolekci autorského oblečení Corella Cory, které je v kavárně možné i zakoupit - https://cafestromovka.cz/.