Připravte své vlasy na léto, nemusí trpět! Vyzkoušejte těchto 5 tipů!

Léto klepe na dveře a s ním celá řada nástrah pro vaše vlasy. Slunce, chlorovaná voda, mořská sůl nebo vysoké teploty mohou vaši hřívu vysušit a poškodit. Proto je důležité připravit ji na toto období a zajistit jí správnou péči. Vyzkoušejte naše tipy pro zdravou a krásnou kštici! A máme pro vás i malý bonus, poradíme vám, co si s sebou sbalit na dovolenou, aby vám vlasy poděkovaly svojí krásou a kvalitou.

1. Nastala doba zkracování

„Moderní doba přináší zkracování,“ pravila Magda Vašáryová ve filmu Postřižiny, když jí kadeřník se slzami v očích zbavoval kadeří sahajících k pasu. Nemusíte dělat takto radikální řez, ale faktem je, že kratší vlasy jsou v létě snadnější na úpravu, po koupání je rychleji vysušíte a díky zastřižení se také zbavíte roztřepených konečků a tím dostanete vlasy do lepší kondice ještě dříve, než v letních dnech projdou zatěžkávací zkouškou. Navíc máte příležitost vyzkoušet něco nového!

2. Vyzbrojte se solárním sprejem, který ochrání vlasovou pokožku!

Sluneční paprsky obsahují UV záření, které pouhým okem nevidíte, ale přitom může poškodit vaše vlasy i pokožku. Tělo a obličej si jistě pravidelně chráníte krémem s ochranným SPF faktorem (Sun Protection Factor). Nezapomínejte ovšem chránit také svou vlasovou pokožku – zvláště pěšinka se může snadno spálit. Následuje zčervenání a bolest, později se dostaví loupání a svědění... Před těmito nepříjemnostmi vás zachrání solární sprej s uklidňujícím, hydratačním a osvěžujícím účinkem. Chrání pokožku během slunečního záření a také po něm.

Tip: Vyzkoušejte solární sprej HS – Sunny Ice od Kaaral, který obsahuje sladký mandlový olej se změkčujícími a hydratačními vlastnostmi a zachovává pružnost pokožky. Výtažek z bioheřmánku se zklidňujícím účinkem potlačuje zrudnutí kůže po opalování. Aloe Vera chrání pokožku a dodává hydrataci. UVB filtr působí proti slunečním paprskům.

3. Nezatěžujte vlasy vysokými teplotami

Vysoké teploty souvisí nejen s tropickým vedrem a hřejivým sluncem, ale vlasy mohou být poškozeny i při stylingu. Některé žehličky a kulmy mohou vlasy „přepalovat“ a jejich časté používání je pro hřívu velkou zátěží. Proto pokud si budete chtít vytvořit skvělý účes a zachovat přitom zdravé vlasy, použijte před úpravou přípravek s tepelnou ochranou a zároveň sáhněte po přístroji, který dokáže formovat tvar vlasu i bez použití extrémních teplot.

Tip: Šetrný je například multistyler Dyson Airwrap, který je určený pro úpravu mokrých vlasů – současně je totiž vysušuje a přitom tvaruje. Díky jevu Coanda efekt navíc prameny sám navíjí k nástavci. Obsahuje pět nástavců, které vytvoří lokny, objemný hair style, hladký účes nebo zkrotí neposedné polétavé vlasy. A navíc měří teplotu proudícího vzduchu více než 40krát za sekundu a inteligentně řídí topné těleso, aby teplota nepřesáhla 150 °C. Tím chrání před poškozením extrémním teplem.

4. Pořiďte si nový slamák, šátek nebo kšiltovku

Tento módní doplněk nejen podtrhne váš outfit, ale zároveň vám za něj vaše vlasy poděkují. Ochrání je totiž před nepříznivým vlivem slunečních paprsků či zacucháním při letním vánku.

5. Hydratujte, hydratujte, hydratujte

V létě dochází k vysoušení vlasů, proto je důležité jim dodávat vlhkost. Vsaďte na pečující olejíčky a jednou týdně dopřejte své hřívě vyživující masku, která jim dodá hloubkovou hydrataci. A hydratujte tělo i zevnitř – zvláště v létě je důležité dodržovat pitný režim, protože člověk hodně vody vypotí a nedostatek tekutin může vést ke zdravotním potížím. Navíc dostatek tekutin má dobrý vliv i na kvalitu vlasů.

Sepište si nutnou výbavu na dovolenou!

Než vyrazíte na dovolenou, sepište si seznam věcí, které byste neměli nezapomenout vzít s sebou. Jednou vytvořený list pak můžete opakovaně používat a ušetří vám spoustu času. Pokud jde o vlasy, neměly by na seznamu chybět tyto položky:

  • Šampon: Myjte si jím vlasy vždy po koupání v moři či bazénu, abyste důkladně smyli sůl, případně chlor.
  • Kondicionér: Usnadní vám rozčesávání mokrých vlasů a zároveň je chrání. Tip: Dvoufázový bambusový kondicionér ve spreji Kaaral z řady Happy Sun účinně chrání před UV zářením a dehydratací vlasů. Dodává lesk a usnadňuje rozčesávání. Před použitím protřepejte, aby došlo k promíchání obou složek, a rovnoměrně nastříkejte na suché nebo mokré vlasy.
  • Fén: Mokré vlasy jsou mnohem náchylnější k poškození než suché, proto je nezapomínejte vždy vysušit. K tomu používejte vysoušeč, který má inteligentní regulaci teploty, například extrémně rychlý fén Dyson Supersonic. Má 4 přesná nastavení teploty a měří teplotu proudu vzduchu více než 40krát za sekundu.
  • Hřeben se širokými zuby: Zejména u dlouhých vlasů dokáže šetrně učesat mokré vlasy, aniž by je zacuchal a polámal. Česejte vždy nejprve konečky a postupně se přesouvejte směrem ke kořínkům.
  • Spirálková gumička: Je k vlasům šetrnější než gumičky s kovovou sponou, které je mohou v místě doteku lámat a poškozovat. Vlasy si nezapomeňte svazovat zejména když jdete do vody. Ovšem pozor, nestahujte vlasy do příliš utaženého ohonu, abyste nanamáhala vlasové kořínky!
  • Suchý šampon: Když je člověk na dovče v poklusu a jezdí po výletech, vlasy se často kvůli pocení zamastí. Jako první pomoc proto poslouží suchý šampon, který jim snadno a rychle dodá vzhled umytých vlasů