Káva pomůže při jarní únavě. Pohlídejte si ale denní dávku kofeinu

Káva je oblíbeným životabudičem, který nás díky kofeinu povzbudí a stimuluje tak naše smysly. Pomůže nás „nakopnout“ i při jarní únavě. Abychom to ale s kofeinem nepřehnali je dobré pohlídat si jeho množství. To se může lišit nejen podle jednotlivých druhů tohoto nápoje, ale i způsobu přípravy.

Jaké je optimální množství kofeinu

„Doporučená denní dávka kofeinu je 200 – 300 mg, což odpovídá 2 až 4 šálkům kávy. Nejvyšší hladinu kofeinu v krvi máme 20 minut až hodinu po jeho konzumaci. Kofein se odbourá z těla za 4 až 10 hodin. Zde záleží nejen na množství jednorázové dávky, ale i na rychlosti jeho vstřebávání,“ vysvětluje pražič a znalec kávy Václav Faltus ze Zlatého Zrnka. Pokud bychom to s množstvím kofeinu přehnali může dojít k mírnému předávkování, kdy organismus reaguje neklidem, podrážděním, bušením srdce či bolestí hlavy. Navíc je potřeba hlídat si jeho celkové množství, protože je obsažen i v energetických nápojích.

Jaká káva obsahuje nejvíc kofeinu

Abychom zjistili přesné množství kofeinu v jednotlivých druzích kávy nechali jsme otestovat vzorky různých způsobů přípravy kávy na Přírodovědecké fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě u docenta Róberta Góry.  

„Obsah kofeinu v kávě se liší mimo jiné podle toho, jak horkou vodu použijeme, jak dlouho kávu extrahujeme či luhujeme a množství, které jí vypijeme,“ vysvětluje baristka Monika Matúšová, z pražírny kávy Zlaté Zrnko a shrnuje závěry testování: „Z výsledků vyplynulo, že nejmenší množství kofeinu má espresso nebo moka. Naopak nejvíce kofeinu obsahuje zalévaná káva, která se dlouho luhuje. Někdy můžeme cítit větší stimulaci po vypití espressa, ačkoli má menší obsah kofeinu, protože 30ml šálek vypije naráz. Zalévanou kávu pijeme déle a kofein se tak do těla dostává postupně a ačkoli jsme tělu větší množství kofeinu necítíme nakopnutí.

Káva v číslech

Největším světovým producentem kávy je Brazílie. Následuje Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Na pátém místě Etiopie, tedy země, ze které káva pochází.Největšími milovníky kávy jsou obyvatelé Lucemburska s roční spotřebou 25 kg kávy na osobu. Pokud bychom chtěli porazit druhé největší nadšence kávy, Finy, museli bychom ročně spotřebovat více než 12 kg kávy na osobu. A jak jsme na tom u nás? Češi zkonzumují ročně 3,26 kg kávy a zaujímají tak pomyslné 35. místo. Sousední Slovensko nás předběhlo o 1,02 kg se zkonzumovanými 4,28 kg.

Informace o řemeslné pražírně Zlaté Zrnko
Zlaté Zrnko je káva z řemeslné pražírny v Ivanke pri Dunaji, která leží pár kilometrů od Bratislavy. Praží tu kvalitní kávy s původem a připravují prvotřídní směsi, které získaly 31 medailí ze soutěží Great Taste Awards, International Coffe Tasting a International Taste Awards. Unikátní je personalizovaná káva s jedinečným textem na etiketě podle přání zákazníků. Kávu Zlaté Zrnko můžete zakoupit pohodlně online www.zlatezrnko.cz.