Jak zajistit svému dítěti kvalitní spánek?

Věděli jste, že potíže s usínáním a spánkem má v určitém období svého dětství až 50 % dětí? Nejčastěji se přitom objevují již v prvních rocích života, kdy je však vývoj miminka naprosto stěžejní pro jeho budoucí život. Jak zajistit dítěti kvalitní spánek, a tím i pevné zdraví a psychickou pohodu? 

Malé děti se nejčastěji potýkají s běžnými problémy, jako je nespavost, spánková apnoe, noční děsy či náměsíčnost. Zatímco k některým poruchám vedou genetické predispozice, jiné jsou výsledkem špatného chování před spánkem. Velmi důležité je, aby si rodiče i děti osvojili pravidla správné spánkové hygieny: uspávat ve stejnou dobu, před spánkem dodržovat neměnný sled činností, během dne dbát na fyzickou aktivitu, a před ulehnutím do postýlky zamezit sledování obrazovky a konzumaci potravin s obsahem kofeinu (čokoláda, čaje).

Prostředí pro spánek

Kromě dodržování pravidel před spaním je však velmi důležité i samotné prostředí, v němž dítě spí.  Stejně jako u dospělých je základem zdravého spánku matrace. U dětí se doporučuje vyšší tvrdost, která podporuje správný vývoj dětské páteře a navíc snižuje riziko náhlého úmrtí kojence (SIDS). Český výrobce matrací Moravia Comfort zahrnul do své nabídky také produkty pro nejmenší. Jedním z nich je kvalitní dětská matrace ROZÁRKA z antibakteriální pěny, která disponuje vyšší tuhostí a výškou 10 cm. Horizontální prořezy jejího jádra podporují maximální odvětrávání. Matrace je navíc opatřena úpravou SANITIZED® zabraňující množení mikroorganismů a jedinečnou mikroskopickou 3D povrchovou úpravou povrchu LOTUS, která brání průniku tekutin do jádra matrace. Díky tomu již nemusíte do postýlky umisťovat žádnou podložku ani chránič matrace.

Matraci ROZÁRKA můžete zakoupit také v setu s ložní soupravou BUBO, polohovacím klínem LITTLE, podložkou na přebalování BUBO AIR a fleecovou dečkou BUBO FLEECE

Spánek jako v bavlnce

V prvních měsících života vašeho dítěte není vhodné umisťovat do postýlky žádné polštářky a hračky, které by mohly zvyšovat riziko zadušení. V zimních měsících se však použití lehké dečky pravděpodobně nevyhnete. Své děťátko zabalte třeba do měkké dečky BUBO Fleece, která je úžasně lehká, přesto hřejivá a prodyšná. Jakmile přijde čas na polštář a peřinku, zaměřte se na výběr kvalitního ložního prádla. Vybírejte nejlépe to 100% bavlněné, které je příjemné na dotek, šetrné k dětské pokožce a skvěle odvádí vlhkost. Ložní souprava BUBO z dílny Moravia Comfort je navíc doplněna o krásný dětský design vhodný pro holčičky i chlapečky. Spaní ve vyvýšené poloze

Řadu dětí trápí především v prvních měsících života reflux. Jde o stav, kdy se obsah žaludku miminka dostane nahoru k jícnu a směrem k jeho ústům. Protože jde o velmi nepříjemný zážitek spojený s pálením a bolestí, mohou být děti rozmrzelé, obzvlášť když je probudí uprostřed noci. Řešení tohoto problému je přitom vcelku jednoduché: podložit postýlku tak, aby byla hlavička dítěte výš, než jeho nohy. K tomuto účelu se perfektně hodí speciální polohovací klín, který doléhá k oběma bokům postýlky a zajišťuje tak zcela bezpečné spaní ve vyvýšené poloze. Klínek LITTLE od Moravia Comfort je vyráběn ve dvou rozměrech (60x40 a 70x40 cm), aby skvěle seděl na malou matraci pro miminka i větší dětské lůžko.

Pohodlné přebalování

Když mluvíme o spánku, nesmíme zapomenout ani na časté přebalování, které k prvním měsícům života miminka neodmyslitelně patří. Aby se dítko cítilo po probuzení uprostřed noci komfortně, vybírejte produkt, který bude na dotek příjemný. Přesně taková je přebalovací podložka BUBO AIR vyrobená z vysoce prodyšné 3D air mřížky podporující cirkulaci vzduchu. V horní části se pak nachází příjemná textilie s příměsí bambusového vlákna a unikátní úpravou LOTUS. Díky použitým technologiím bude vždy miminko chráněno od nečistot, aniž by se zapotilo. A to i v případě, když se rozhodnete použít podložku jako ochranu do kočárku na delší výlet.   

Všechny výrobky Moravia Comfort jsou vyráběny s láskou v České republice a splňují zdravotní nezávadnost podle Öko-Tex Standard 100. 

www.moravia-comfort.cz