Virtuální tržiště: originální dárky od studentů, které moc nestojí

Nechcete utrácet za dárky? Zkuste nahlédnout do on-line tržiště studentských firem. Jejich produkty jsou „za hubičku“ – přitom kvalitní a ručně vyráběné. Zisky z prodejů navíc mnoho studentských týmů věnuje na charitativní účely, do rozvoje své školy či projektů v regionu.

Letošní Vánoce lidé plánují šetřit. Namísto překotného nakupování si chtějí užívat sváteční atmosféru, tradice a pohodu s rodinou. To vše mohou podpořit maličkosti za pár korun, které potěší blízké i vyzdobí domácnost. Sladké a slané dobroty, ručně zdobené textilie, dekorace, sypané a pečené čaje, diáře, náramky a přívěsky, společenské hry, kosmetika – to vše začínající podnikatelé na středních školách sami vyrábějí a distribuují v programu JA Studentská firma vzdělávací organizace Junior Achievement Czech (JA Czech).

„Program je určen pro druhé a třetí ročníky středních škol, studenti v něm založí vlastní reálnou firmu, kterou pod vedením svého učitele a přiděleného mentora z praxe po celý školní rok budují a rozvíjejí. Dřív si studenti zajišťovali největší odbyt mezi známými a na školních akcích, ale během pandemie se velmi rychle naučili prezentovat své produkty veřejně na sociálních sítích, firemních webech i plnohodnotných e-shopech. Na webu JA Czech jsme proto zřídili virtuální tržiště, kde každá nová firma nabízí svůj jedinečný produkt. Už nyní je možné vybírat z desítek nabídek a přibývat budou jistě i v následujících týdnech a měsících,“ uvedl Martin Smrž, ředitel JA Czech.

Na virtuálním tržišti si mohou zájemci vybírat z nabídky všech nových studentských firem, každý produkt je tu originál. Z tržiště pak vedou odkazy přímo na platformu prodejců-studentů, kde je možné zboží objednat v e-shopu nebo e-mailem. „Vše si studenti zařizují nebo vyrábějí svépomocí a velmi často dokáží zákazníkovi vyjít vstříc v jeho přáních. Některé produkty lze například nechat označit vlastními motivy, věnováním a podobně. Na tržišti je možné vybrat si z přehledného seznamu různorodých nabídek podle kategorie nebo kraje, podpořit tak mladé podnikatele v regionu a dostat se na prodejní kanál konkrétní studentské firmy,“ uvedl Martin Smrž.

Cena za jednotlivé „hand made“ výrobky se pohybuje kolem sta korun. V seznamu je možné nalézt i služby jako například doučování. Každý nákup nakonec podpoří snahu a smysluplnou aktivitu studentů, kteří tradičně v programu JA Studentská firma posílají své zisky dál na dobročinnost. „Prodáváme šumivé bomby do koupele z pečlivě vybraných přírodních materiálů. Naším cílem je zpříjemnit lidem požitek z koupele a pomoci dobré věci, část výdělků pošleme na psí útulky,“ prozradil tým boombombs z Gymnázia a Střední odborné školy Rokycany. Stejný záměr potvrdila také studentská firma z Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě-Porubě. „Nabízíme klíčenky ve formě stromečku, které vyrábíme na 3D tiskárnách z recyklovatelného filamentu, jehož základem je kukuřičný škrob. Pořízením našeho stromečku zákazník přispěje na projekt Sázíme Česko 50 procenty z ceny produktu, tedy 40 Kč,“ uvedl tým, který si zvolil název Plantimal.