Přijďte se pobavit na Caravaning Brno, najdete inspiraci, můžete i nakupovat

Každý milovník cestování si přijde na své. Letos se mezinárodní výstava karavanů a obytných automobilů Caravaning Brno koná od 20. do 23. října. Prezentaci karavanů, obytných vozů, vestaveb, příslušenství, kempování najdete v halách P i F, v hale G budou souběžně probíhat veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour!

Caravaning Brno letos bude ve dvou halách nabitých těmi nejznámějšími značkami a vychytávkami ve světě karavaningu a chybět nebude ani poutavý doprovodný program. V hale P najdete téměř 100 značek od top vystavovatelů obytných vozů, karavanů, minikaravanů, vestaveb i overlandů. V hale F se pak budete moci podívat na řadu prémiových značek jako je Blue Rent, Caravan Metropol, Camping World Neugebauer, Centrum Moravia, MS Camper, TOPTRADE. Tuto sestavu nově doplní společnost GKR ORYX s.r.o. - český výrobce luxusních přívěsů ORYX Fifth wheel.

Nabídka pro každého a novinky pro fajnšmekry

Mezi nováčky na Caravaningu patří letos firma CaravanCity. Ta je již několik let výhradním prodejcem značek Karmann-Mobil, Robeta, Affinity a nově též značky Tourne v České republice. Společnost CARAVAN Plus s.r.o. patří mezi největší dodavatele náhradních dílů a příslušenství německého prodejce REIMO. V oblasti obytných vozů zastupují značku luxusních obytných vozů NOTIN Camping cars a Ahorn Camp. A letos nemůže na akci chybět jeden z nejstarších a největších prodejců karavanů a obytných vozů v ČR společnost HYKRO Praha, která zde představí tradiční zastupované značky německé výroby: Knaus , Tabbert , Weinsberg, obytné vozy Carado, dále exkluzivně také úspěšná jedinečná vozidla švédského výrobce KABE, letos jak obytné přívěsy, tak obytná vozidla. Stálice na Caravaningu firma CARAVAN METROPOL přiveze na veletrh přímo ledoborce – návštěvníci se mohou těšit na bohatý vozový park a nejžhavější novinky od německých značek Bürstner, Hymer a Nismann + Bischoff. Společnost BLUE RENT přiveze na veletrh bezkonkurenčně největší a také nejdražší exponát pro nejnáročnější klientelu - 11 m délka, 18 t, 4 místa - exkluzivní obytný vůz LINER 1090 GI jehož základem je Mercedes Actros 1830 L! Ve výbavě najdete vše jako v luxusním apartmánu – kromě obvyklé výbavy také pračku, myčku nádobí klimatizovaná křesla. KaravanTravel.cz představí kompletní produktovou řadu prémiových obytných vozů Eura Mobil. Můžete se těšit na novinku na platformě Mercedes-Benz, tři značky obytných vestaveb různých typů ihned k odběru, nové modelové řady CI Horon a CI Magis+ a širokou nabídku skladových vozů připravených speciálně pro návštěvníky veletrhu. Jako každý rok, tak i letos nebude chybět Karavan Centrum Morava.cz, která představí obytná auta a karavany světových značek FENDT, MOBILVETTA, LAIKA, EURA MOBIL, ETRUSCO, FORSTER, McLOUIS a VANTourer. Centrum Moravia Olomouc zastupuje na českém trhu již čtvrtým rokem značky Hymer, Eriba, Carado a Dethleffs. Možná vás na jejich stránkách zaujme i zajímavý blog s tipy a radami na vše, co se caravaningu týče.

Karavany, minikaravany, obytné vozy i bohaté příslušenství

Již podruhé se v Brně ukáže firma Life Style Camper s krásnými minikaravany. Přivezou s sebou i jejich oblíbený model X-Line Premium ocení ti, co s karavanem neváhají jet i do náročného terénu. I letos u nás bude vystavovat brněnská společnost AZ SERVIS, která vedle obytných aut největšího evropského výrobce HOBBY Wohnwagenwerk přiveze i sortiment italské firmy Wingamm. Přijede i firma FIBICH Camping Cars, která se zabývá prodejem a půjčováním karavanů, obytných vozů a příslušenství. Klienti si u nich mohou vybírat z nejobsáhlejšího katalogu Movera či Camping-Profi, pro které jsou oficiálním dealerem. Česká firma ORYX mění standardy evropského karavaningu. Vyrábí luxusní obytné návěsy, které jsou známé v Americe pod názvem "Fifth-wheel". A letos prochází  transformací ze start-upu, který měl na starosti vývoj návěsu, do výrobní společnosti, která spouští sériovou výrobu.

Spaní na střeše za pár minut, skládací kola a další vychytávky

Nový trend cestování představí značka VisionX, která je výrobcem expedičních střešních stanů. Ty vaše auto během pár minut promění na útulné a pohodlné bydlení uprostřed přírody. Manipulace s nimi je snadná a tak nezáleží na tom, jestli hodláte cestovat sami nebo s rodinou. To přidává na jejich popularitě. Nebude chybět ani výrobce stylových skládacích elektrokol MATE.BIKE, který je se svými koly známý už v téměř 40 zemích. Dále uvidíte stánek českého výrobce nádob na odpad a sběr dešťové vody, produktů pro olejové hospodářství a skladování propan-butanových výrobků MEVA. Úplně první pojištění obytných aut, které kryje rizika karavaningu, představí na výstavě platforma Vansafe. Ta ve spolupráci s Allianz vytvořila přímo na míru pojištění pro majitele obytných aut, nezapomněla ani na zákazníky půjčoven.

Přednášky cestovatelů a panelové diskuse vás pobaví i nadchnou

Těšit se můžete také na zajímavý doprovodný program v pavilonu P. Například na cestovatelské přednášky. Jedna od Kláry Hájek Velinské, která nás zasvětí do toho, jaké je cestovat po Kantábrii obytňákem i na kole. Další přednáška o cestě Švédskem a Španělskem od manželů Anety a Tomáše Málků. Ti se totiž nebojí vyrazit na cesty dlouhé několik týdnů i se svým synem. Tomáš Vejmola na své loňské přednášce zbořil rekordy v návštěvnosti a zkusí to i letos se svou přednáškou o cestě Afrikou. Známý cestovatel a fotograf Jakub Moravec nemůže na veletrhu Caravaning chybět a na letošní ročník si připravil dvě poutavé cestovatelské přednášky. Jedna vás zavede na jih a druhá pro změnu na sever.   Dozvíte se, čím vším je lákavé Toskánsko, i to, jaká je skotská varianta oblíbené „Route 66“. V neposlední řadě se ředitel Slovinského centra v Praze Michal Kůra ujme přednášky Slovinsko pro karavanisty. V sobotu se na veletrhu pokřtí Velký průvodce karavanisty, publikace, která vychází po dlouhých 30 letech. Knihu pokřtí osobnosti, které také propadli karavaningu – herci Vašek Vydra a Jana Paulová a moderátor Dalibor Gondík.

Letos jsou součástí programu i dvě panelové diskuse. První bude ve čtvrtek na téma rozvoje stání pro karavanisty v Česku s AKK ČR. Druhá v pátek o přibývajících zákazech a ochraně přírody při karavaningu, kde bude zastoupen i názor správy CHKO.