Žijete na autopilota? Naučte se praktikovat mindfulness

Cítíte se někdy zahlceni? Možná musíte skloubit mnoho rolí: být výkonným zaměstnancem, starostlivým rodičem, milujícím partnerem, udržovat kontakt s rodinou a své tělo v dobré kondici… Seznam těchto „povinností“ jako by nikdy nekončil a vyžadoval spoustu plánování a přemýšlení dopředu.

Bohužel i ve chvílích, kdy byste se rádi uklidnili, se vám myšlenky stále honí hlavou. Je velmi těžké přestat se obávat a přemýšlet, zvláště když jste bombardováni znepokojivými informacemi. Proto se může stát, že nebudete skutečně přítomni lidem, na kterých vám záleží, nebo nebudete plně v kontaktu s vlastním tělem. V takových chvílích žijeme v režimu mysli, kterému veda říká „autopilot“. Autopilot je náš skvělý pomocník! Díky němu se nemusíme každý den znovu učit jak zavazovat tkaničky nebo cestu do práce. Umíme automaticky rozpoznávat známé obličeje a při řízení auta jsme schopni vyřídit i telefonát. Je to podobné jako v letadle, kde pilot nastaví letovou hladinu a počítač ji automaticky udržuje. Používáme zaběhlé způsoby myšlení, které se nám osvědčily a díky nimž jsme schopni dosahovat našich cílů. Problém ale nastane, když tyto zaběhlé vzorce myšlení začneme používat pro řešení našeho vnitřního života. Může to být skutečně vyčerpávající, protože marná snaha autopilota emocím pomoci spouští v našem těle automatické stresové reakce.

V této rozkolísané a stresující době je důležitější než kdy jindy pěstovat duševní zdroje, které nám poskytnou ukotvení a jistou rovnováhu. Jedním z přístupů, kterým se věda v posledních 20 letech zabývá a osvědčil se pro rozvoj resilience a duševní pohody je mindfulness. Jedná se o kvalitu pozornosti, která se dá vytrénovat jako běh nebo hra na piano. Osvědčila se jako metoda snižující hladiny stresu ve zdravotnictví, školství, ve firmách, ale také například v armádě nebo sportu.

Trénink mindfulness v programech založených na mindfulness vychází z poznatku buddhistické psychologie, které jsou shodné s poznatky z moderní psychologie a neurovědy. Jedná se o možnou prevenci deprese a přístup, který pomáhá zvládat emoce. Není to ale panacea a vhodná metoda pro každého. Nejúčinnější cestou pro všechny, kdo nemají s cvičením mindfulness dosud zkušenost, je pomoc od certifikovaného učitele mindfulness, jenž obor vystudoval a zároveň vás dokáže vést.

Alena Lašková vystudovala obor mindfulness na Exeterské univerzitě a učila v rámci studia v respektovaném mindfulness centru v Londýně. V současnosti dokončuje jako první Češka magisterské studium na katedře psychiatrie na Oxfordu a zároveň vede kurzy pro studenty a zaměstnance Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Se svým projektem Všímej si navíc pomáhá seznámit s termínem mindfulness i širokou veřejnost v České republice.

www.vsimejsi.cz