Prozrazeno! Víme, kdo budou vlajkonoši krajských výprav na Olympiádě dětí a mládeže

Jiří Lipták, Martin Fuksa, Kateřina Minařík Kudějová. To si neopakujeme české reprezentanty z olympijských her v Tokiu, ale vyjmenováváme vlajkonoše jednotlivých krajů na Olympiádě dětí a mládeže. O úspěšné sportovce a velká jména nebude nouze! Kdo povede váš kraj?

Zlatý střelec Jiří Lipták se ujme vlajky svého rodného kraje, na který nedá dopustit. „Fandím všem mladým sportovcům, ale moje srdce bije za Jihomoravský kraj, kde jsem vyrostl a vždy sportoval. Proto jsem rád, že můžu jít v čele této výpravy,“ říká olympijský vítěz a dodává: „Jako otec dvou dětí si uvědomuju, že je důležité, aby děti sportovaly, protože jim to dává skvělé návyky do života.“

Nejzkušenějším bude v roli vlajkonoše veslař Václav Chalupa. Na zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Atlantě 1996 byl v čele výpravy České republiky, na ODM povede Jihočeský kraj. Bronzový triatlonista ze Sydney Jan Řehula si zase vezme na starost vlajku Plzeňského kraje.

Se sportovci z hlavního města nastoupí kajakářka Kateřina Minařík Kudějová, sousední Středočeský kraj povede rychlostní kanoista Martin Fuksa. V čele Královéhradeckého kraje půjde vodní slalomář Tomáš Indruch, kterému budou navíc dělat ve výpravě společnost syn a dcera.

Z účastníků vlajkonoši

Tři úspěšní sportovci budou na Olympiádě dětí a mládeže jako doma. Atletka Barbora Malíková ponese vlajku Moravskoslezského kraje a ve vzpomínkách oživí zisk bronzu na ODM 2015. „Začala jsem se tam seznamovat s lidmi z atletiky, kraje i z různých sportů z celé republiky. Pamatuji si, jak nám říkali, že jsme na olympiádě a že se jednou možná dostaneme na tu největší. To mi utkvělo v hlavě a bylo pro mě důležité to slyšet,“ vzpomíná a pokračuje: „Jsem moc ráda, že se na ODM vrátím a uvidím nadšené sportovce jak objevují krásy sportu.“

Volejbalistka Helena Havelková, která půjde v čele liberecké výpravy, soutěžila v roce 2003 na vůbec prvním ročníku. Dvojnásobnou účast má za sebou biatlonista a olympionik z Pekingu Mikuláš Karlík, jenž se ujme role vlajkonoše Pardubického kraje.

Domácí olomouckou výpravu si vezme na povel volejbalista Petr Zapletal. Vlajky Vysočiny se ujme atletka a držitelka světového rekordu v běhu na 800 m Jarmila Kratochvílová, Zlínského kraje zase stolní tenistka Hana Matelová.

Karlovarský kraj přivede v na plochu Androva stadionu volejbalista a vítěz Superpoháru Lukáš Vlašina a s Ústeckým krajem nastoupí sáňkařka a účastnice olympijských her v Pekingu Anna Čežíková.

Slavnostní zahájení, které má řadu shodných prvků se začátkem olympijských her, můžete sledovat živě 26. června od 18:00 na FB Olympiáda dětí a mládeže a na IG @odm.gang.