Kam se vydat v létě či na podzim s karavanem za vínem? Navštivte nové Habánské karavanové stání ve Velkých Bílovicích

Patříte mezi milovníky vinařské turistiky, a zároveň si rádi užíváte dovolenou na cestách? Udělejte si výlet do největší moravské vinařské obce, dle rozlohy vinohradů, Velkých Bílovic. K dispozici je nově vybudované karavanové stání hned vedle Habánských sklepů, jenž nabízí pohled na rozmanitou přírodu za jakéhokoliv období. Vychutnejte si habánskou historii ukrytou ve sklence vína s dlouholetou tradicí.

Karavaning neboli cestování obytným vozem je symbolem svobody a lásky k přírodě. Zejména v posledních dvou letech u nás zažívá velký rozmach. Přibývá majitelů obytných vozů, kteří v něm našli v pandemickém období vhodný způsob, jak bezpečně a zcela komfortně cestovat.

Za vínem jedině na Jižní Moravu

K navýšení karavanových parkovišť dochází i v oblasti jižní Moravy, kde si navíc můžete užít pestrý program v podobě degustací vína v místních sklepích. Zářným příkladem jsou Velké Bílovice, jež se nacházejí přibližně 10 kilometrů severně od Břeclavi a patří mezi největší vinařské obce v ČR. Tato hlavní Mekka vinařství láká k návštěvě také díky své bohaté historii. Lze ji spatřit při každém kroku, a to ať už v podobě sakrálních památek jako je Svatební kaplička na Hradišťku, Farní kostel Panny Marie na návrší Tabačov či v dochovaném a zároveň největším vinařském sklepě Habánů. Zajímavostí je, že víno se zde vyrábí již od 17. století a tradice dřívější výroby se dodržují dodnes.

Celoroční využití parkovacího místa ve Velkých Bílovicích

Nově vytvořený Habánské karavanové stání, které se nachází vedle designové vinotéky, nabízí kromě deseti parkovacích míst i plnou vybavenost pro delší obývání místa v každém ročním období. Samozřejmostí je rezervace stání a placení online i veškeré potřebné zázemí. Užít si můžete naplno ničím nerušený pohled na místní vinice a jimi obklopený rybník Velký Bílovec. Naplánujte si prohlídku místního vinařství i ochutnávku kompletního portfolia v designové vinotéce. Vedle široké nabídky bílých, červených a růžových vín, bude možné ochutnat i letošní novinku v podobě šumivého vína.

Tipy na výlety v okolí Velkých Bílovic

Pokud přemýšlíte nad tím, kam vyrazit v okolí na cyklovýlet či poznávací procházku, zkuste si stáhnout chytrou aplikaci Na kole i pěšky. Pomůže vám zjistit, jaké stezky se nacházejí v dané oblasti a nabídne i podrobný přehled zajímavých míst v okolí Velkých Bílovic. Ať už se jedná o památky, koupaliště, rozhledny, parky ale i zoologické zahrady. Naplánujte si cestu na Šutrák, Spirálovou rozhlednu či do Zoo Hodonín, a nechte se vést.

Navíc nedaleko vinařské obce Velké Bílovice se také nachází turisty nejnavštěvovanější místo Lednicko-valtický areál, který je opěvován pro svou koncepčně upravenou krajinu v podobě rozsáhlého zámeckého parku. Na ojedinělosti zdejšímu místu přidává i rozmanitost staveb a památek, které jsou zapsány na seznamu památek UNESCO.

Na ploše 300 metrů čtverečných je možné spatřit vysoký Obelisk. Připomíná uzavření míru v roce 1789 mezi Francií a Rakouskem. Dalším nepřehlédnutelným šperkem areálu je vedle lednického zámku štíhlá věž – Minaret. Jedná se o nejvyšší stavbu maurského slohu z přelomu 18. a 19. století, která se nachází na území neislámské země. Užít si můžete pohled na orientální stavbu z loďky, kterou se dopravíte do přístaviště po zámecké řece Dyji. Vedle zmíněných pokladů Lednicko-valtického areálu naleznete také na rozsáhlé ploše například: Janův hrad, Lovecký zámeček, Apollonův chrám, Jízdárnu apod.