Co zákazníky originálního květinářství oslovuje nejvíce

Před 10 lety vyrostlo ve Školské ulici v Praze nové květinářství. Zahrada na niti je ale víc než to. Prodejna zahradní architektky Lenky Hrubé se pohybuje na pomezí přírody a umění a plná je nejen potřeb pro pěstitele, ale také levitujících rostlin, aerárií nebo řasokoulí.

Netradiční květinářství v centru Prahy si během své existence vybudovalo stálou klientelu a znovu a znovu láká nové zákazníky. Nepřehlédnutelná je kromě sortimentu i šíře aktivit zakladatelky Lenky Hrubé, která kromě prodeje pořádá před svým květinářstvím třeba Rostlinné štafety. Ani složení produktů není úplně takové, jaké byste našli v tradičních hobby marketech. Co si získalo za 10 let největší oblibu a pro co se zákazníci vracejí?

Jako strom ze vzdálené miniaturní planety. Není náhodou, že tuto magickou rostlinu zákazníci překřtili na „baobab Malého prince“. Kokedama Ficus je jednou z těch, které překvapí v mnoha ohledech. Pokojovka připomínající bonsaj je kolem 3 let stará a na péči nenáročná, má ale nezaměnitelné kouzlo. A nejen pro pěstitele. První kokedamu totiž dostala Lenka Hrubá před 12 lety od manžela, a právě tento dárek ji přivedl na cestu závěsných rostlin a jejich vlastní tvorbu.

Půvabná a křehká, jako by se chtěla vznést až k obloze. Skleněná aerária jsou elegantní variantou klasické vázy a můžete jimi ozdobit daleko rozmanitější prostory než normálními květináči. Aerárium ve tvaru koule je ideálním domovem pro tillandsie a dohromady spolu vytvářejí fascinující mikrosvět.

Tajuplnou romantiku opuštěného ostrova si můžete přenést přímo do vašeho domova. „Vzkaz v lahvi“ s korkovým špuntem ukrývá pokojovou kapradinu ledviník a trosečnický pocit dokresluje kamínky. Uzavřené vlhkomilné terárium je navíc skoro bezúdržbové. O mikroklima se stará samo a bude mu úplně stačit, pokud ho čas od času otevřete a vyvětráte.

Vodní skřítek, kterého si zamilují nejen děti. Tenhle roztomilý podvodní mazlíček se jmenuje řasokoule a běžně roste například v Japonsku a na Islandu, kde je omílán vodními proudy a získává díky nim svůj tvar. Považovat ho za pouhý doplněk do akvária by byla chyba, rozhodně si zaslouží svoje výsostné místo. Třeba v teráriu na třech nožkách, které připomíná vesmírný satelit, a jméno tak bylo nasnadě. Sputnik s řasokoulí patří mezi nejoblíbenější stálice Zahrady na niti.

Milovníci pěstování od semínka na ni nedají dopustit, kromě praktické funkce ale i krásně vypadá. Elegantní Klíčicí miska je vhodná na klíčení větších semen, pecek, jarních cibulovin nebo ke kořenění řízků vašich pokojovek. Menší velikost S vytvoří domov pro fazole, kaštany či krokusy, větší L pojme i pecky z avokáda, manga nebo narcisy a tulipány.

Láska ke všemu závěsnému a skloubení přírody s uměním, tak by se dala popsat Zahrada na niti. Díky tomuto netradičnímu prostoru s originálním sortimentem tak ve slovníku českých pěstitelů zakořenily pojmy jako aerárium, kokedama, řasokoule nebo kenzan. Autorské květinářství nabízí kromě nich i svíčky, šperky, křišťálové kapky nebo plakáty s rostlinnými aforismy. Tak na dalších (nejméně) 10 let!