Limitovaná série váz Blues: pocta Roubíčkovi z dílny Moser

Mezinárodní rok skla, který byl komisí OSN vyhlášen na rok 2022, je mimo jiné i připomínkou umění českých sklářů. Pro jeho milovníky proto sklárna Moser přichystala limitovanou edici vázy Blues nestora českého sklářského designu, pedagoga a výtvarníka René Roubíčka. Letos, v roce stého výročí jeho narození, byla zahájena výroba těchto váz v barevné kombinaci eldoru s oceanitem. Celá limitovaná série bude mít padesát kusů.
Tvorba Reného Roubíčka od samého počátku bořila konvence a zároveň vynikala precizností a citem pro detail. Novému pohledu na sklo učil své studenty a prostřednictvím svých děl i mezinárodní scénu. Na té po celý život sbíral ocenění
především díky svým rozsáhlým skleněným plastikám prezentovaným např. na výstavách Expo v Bruselu, Montrealu nebo Ósace.
Dílo tohoto umělce se vyznačuje velkým respektem ke sklu samotnému, optickými efekty i hrou s geometrií. Ve váze Blues se jeho umění potkává se zručností karlovarských sklářů. Výsledkem je objekt, ve kterém se snoubí krása, pohyb a energie
moserovského křišťálu. Každý jeho hranol je vybroušen do naprosté dokonalosti a jeho umístění vzhledem k ostatním umocňuje celkový dojem z něj.
Váza Blues, kterou umělec původně navrhl v roce 2013, se letos dočkala nové barevné verze u příležitosti stého výročí narození jejího autora. „René Roubíček je ve světě skla symbolem vizionářství a nadčasovosti, stejně jako rozmanitosti tvarů a
barev,“ říká Jan Plecháč, nový umělecký ředitel sklárny Moser a dodává: „Reedicí jeho výjimečné vázy Blues chceme připomenou tyto atributy jeho tvorby a zároveň je promítnout do nové tvůrčí etapy naší sklárny.“ První kusy vázy Blues jsou již připraveny k prodeji a další budou postupně vznikat díky umu moserovských sklářských mistrů.
Mezinárodní rok skla 2022: Byl vyhlášen komisí OSN a světové i české instituce si v něm budou připomínat klíčový význam tohoto jedinečného materiálu.
Přichystáno je při této příležitosti mnoho tradičních i unikátních prezentací sklářského umění, například velký letní festival Crystal Valley Week v Liberci, který se uskuteční u v srpnu.