Zbavme nejoblíbenější stimulant kofein předsudků

Bez (ranní) kávy si většina z nás neumí představit svůj den. Její údajná škodlivost na náš organismus byla už naštěstí vyvrácena. Mimo kávu přibývá také potravinových doplňků s obsahem kofeinu, které kromě nakopnutí slibují i úbytek váhy. Opravdu umí nejčastěji využívaný stimulant pomoci s energií i hubnutím? A škodí těhotným?

Stimulant k nezaplacení

Kofein, který je obsažen nejenom v kávě, oddaluje pocity únavy a vyčerpání, a naopak se po něm můžeme cítit mentálně i fyzicky silnější. Kofein je tedy přírodní stimulant, který podporuje činnost mozku i centrální nervové sousty. Je obsažen v nejrůznějších potravinách, které jsou součástí našich běžných dnů. Kromě kávy sem patří i zelený čaj nebo čokoláda.

„Obecně platí – všeho s mírou – v tomto případě dvojnásob. Kofein může být doplňujícím stimulantem během dne, nebo i tichým zabijákem. Pokud je kvalitní káva během dne symbolem pohody nebo společníkem v práci, mohu kávu jenom doporučit. Důležité je hlídat si množství a kvalitu nápoje,“ dodává Ivana Bednářová Častvajová, výživová specialistka a odborná garantka sekce Zdraví na Zootu.

Samotná káva potom obsahuje vysoké množství antioxidantů, a to dokonce více, než například oblíbený zelený čaj či některé druhy ovoce. Dále pomáhá chránit náš kardiovaskulární systém a je dávána do souvislosti s prevencí onemocnění srdce, různých zánětů a Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby.

Jak je to s kávou nalačno nebo před spaním?

Pokud patříte mezi ty, co svou ranní kávu pijí ještě před samotnou snídani, možná je na čase tento rituál změnit. Proč vysvětluje Ivana Bednářová: „Pití kávy na lačný žaludek nedoporučuji, stimuluje totiž vylučování kyseliny chlorovodíkové, která dokáže významně podráždit žaludek. Navíc pití kávy před snídaní může negativně ovlivnit vaši hladinu glukózy v krvi. Proto se káva doporučuje ideálně až po snídani, v úplně ideálním případě hodinu po jídle.“

Pozor by si na přísun kofeinu měli dát zejména citlivější jedinci, kterým by vliv kávy na stimulaci mozku a nervové soustavy mohl vadit. Mohou jsem patřit lidé trpící úzkostnými poruchami nebo panickými ataky.

Rozdíl mezi kávou a kofeinem obsaženým v doplňcích stravy

Doplňkům stravy s kofeinem bývá přisuzován pozitivní vliv na odbourávání tuků, mají však podobné účinky jako káva samotná. Kofeinový doplněk, ani šálek kávy vám ke zhubnutí nepomůže, dokážou ale dodat mentální i fyzickou sílu, kterou můžete využít k pohybu. A ten už na hmotnost, jak je známo, vliv má. Kofeinové doplňky tedy mohou být zajímavým pomocníkem při redukci váhy.

Pár důležitých faktů o kávě a kofeinu

  • U zdravých jedinců je doporučená maximální spotřeba kofeinu 400mg denně, což se rovná zhruba čtyřem šálkům kávy denně.
  • Káva nalačno může podráždit žaludek i snížit obsah cukru v krvi.
  • V kterou denní dobu si kávu dopřejete, není podstatné, důležité je její množství a kvalita. Vždy berte ohled na to, jak se po kávě cítíte.
  • Těhotné i kojící ženy, pokud nemají vyšší tlak či jiné zdravotní obtíže, si mohou kávu s klidem dopřát. Těhotné ženy si mohou dopřát zhruba 150mg kofeinu, což odpovídá zhruba jednomu až dvěma šálkům kávy denně, a kojící ženy potom dokonce 200mg kofeinu, což se rovná přibližně třem šálkům kávy denně.

TIP – Organický černý čaj bez kofeinu English Tea Shop Super

Ať už chcete nebo musíte z nějakého důvodu omezit či úplně vyřadit kofein, ale přitom se nechcete vzdát svých oblíbených černých čajů, vyzkoušejte černý čaj bez kofeinu od londýnské značky čajů English Tea Shop. Ta nabízí čaje výběrové kvality a ingredience odebírá od farmářů z celého světa.

Cena: 199 Kč

www.zoot.cz