Křupavé letní salátování vás nadchne

K neodmyslitelným pokrmům přicházejícího teplého období patří s jistotou čerstvé saláty. Základ tvoří sezónní zelenina, k níž lze přidat luštěniny, obiloviny, různé druhy koření, olejnatých semen a bylin…. Popusťte uzdu své fantazii a užijte si salátování naplno!

  1. Volte co nejkvalitnější sezónní suroviny, ideálně lokální české. Různé druhy listových salátů, rajčata, papriky, okurky, cukety…
  2. Dopřejte svému tělu kvalitu bez chemie, vyberte suroviny s certifikací bio. Pocházejí z plodin z polí bez chemie, z čisté zdravé přírody. Jsou odolné, vitální a tyto své vlastnosti předávají dále nám.
  3. Skvělým doplňkem jsou uvařené obiloviny. Dodají delší pocit nasycení, energie z nich se uvolňuje postupně a pomalu. Zkuste původní obiloviny - jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice, špalda či bezlepkový čirok. Po uvaření příjemně křupou. Specialistou na tyto obiloviny s širokou nabídkou je PROBIO.
  4. Luštěniny v salátu jsou chuťově vynikající kombinace. Využijte čočku, cizrnu, mungo, adzuki a nebo fazole. Vysoký obsah bílkovin v luštěninách pozvedne nutriční hodnotu salátu a získáte plnohodnotný pokrm.
  5. Ořechy a semena jsou to nejvzácnější z celé rostliny. Obsahují cenné kyseliny, minerální látky jako zinek či vápník a další živiny. Opražte si na sucho semena slunečnice, dýně, lnu či sezamu a doplňte lískovými, vlašskými či kešu ořechy.
  6. Zabalte si salát s sebou do krabičky, naplňte si jím třeba tortillu upečenou z bio mouky nebo pohankovou palačinku (zkuste pohankové, ty ze směsi PROBIO). Užijte si piknik se zdravým salátem na sluníčku, doplníte si tak do těla i tolik důležitý vitamín D.

Krásné léto plné křupavých salátů vám za PROBIO přeje Barbora Hernychová

A jako bonus přidáváme skvělé recepty

Tortilly plněné cuketou a sýrem

Ingredience:

Tortilly:  8 – 9 ks

  • 250 g hladké pšeničné bio mouky PROBIO – můžete namíchat světlou s celozrnnou pšeničnou jemně mletou 1:1
  • ½ lžičky soli
  • 60 g olivového oleje bio Biolinie
  • 140 ml horké vody

Náplň:

  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1500 g cukety
  • 2 – 3 špetky soli
  • 2-3 lžičky tymiánu
  • 2-3 lžičky oregana
  • 200 g balkánského sýra

Postup:

  1. Mouku promíchejte se solí a dejte do mísy. Zalijte olejem a horkou vodou. Začněte zpracovávat těsto. Přendejte těsto na pracovní plochu a důkladně propracovávejte pár minut.
  2. Těsto rozdělte na 8 – 9 kousků – podle velikosti pánve. Z těsta vyválejte velice tenké placky. Během vyvalování těsto hodně podsypávejte, aby se nepřichytilo. Tenké, průsvitné těsto vkládejte na rozpálenou pánev a cca 20 – 30 sekund opékejte z obou stran. Poté přendejte na utěrku, zabalte a přiklopte poklicí. Takto pokračujte se všemi plackami.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte olej. Cibuli opékejte dozlatova. Česnek prolisujte a přidejte k cibuli. Krátce opékejte. Cuketu nastrouhejte nahrubo a vložte do hrnce, osolte, přidejte bylinky a za občasného míchání duste, dokud se nevypaří tekutina.
  4. Do náplně rozdrobte sýr a naplňte tortilly. 

www.vareniste.cz

 

Salát z červené pšenice bio PROBIO

Už jste ji chutnali? Za jejím „znovuobjevením“ ze semínek z genové banky stojí společnost PROBIO ze Starého Města pod Sněžníkem. Můžete ji ochutnat v podobě zrna, mouky či si připravit ze směsi burger

Ingredience:

  • 250 g červené pšenice bio PROBIO
  • Olivový olej
  • 1 plechovka bílé sterilované máslové fazole Biolinie
  • ½ hlávky ledového salátu
  • 2 střední rajčata
  • 2 střední mrkve
  • ½ salátové okurky
  • 1 paprika
  • Čerstvé nebo sušené bylinky
  • Na dochucení jablečný ocet
  • Sůl

Postup:

  1. Pšenici uvařte dle návodu, poté nechte ještě chvíli dojít. Mezitím si připravte zeleninu.
  2. Vychladlou pšenici, zeleninu a fazole důkladně promíchejte, osolte a dochuťte olejem, vinným octem a bylinkami.
  3. Nechte chvíli odležet a podávejte.