Vysoce průmyslově zpracované suroviny: proč jsou nebezpečné a v čem všem se skrývají

Možná jste už narazili na pojem „ultra processed food(s)“ neboli vysoce průmyslově zpracované potraviny. Možná ještě ne. Ale jedno je téměř jisté: spousta z nás je jí každý den, často aniž bychom si to uvědomili. A právě v tom je problém. Tyhle moderní vynálezy sice vypadají lákavě a chutnají „tak nějak dobře“, ale našemu tělu spíš škodí, než by prospívaly. A to zkrátka není dobrá zpráva pro naše zdraví.

„Představte si jednoduchou rovnici: čím více kroků a chemických procesů potravina prošla od své původní podoby k tomu, co máte na talíři, tím více je „zpracovaná“. Vysoce zpracované potraviny jsou ty, které prošly tolika úpravami, že už se od svých původních surovin vzdálily opravdu daleko,“ říká Rudolf Pohl, výživový poradce, zakladatel projektu JakJíst.cz a autor online kurzů.

„Nejde přitom jen o zjevné „nezdravé“ věci jako chipsy nebo limonády. Ultra nebo vysoce zpracované potraviny najdeme i v potravinách, které se tváří zdravě, v bio křupkách, proteinových tyčinkách s nálepkou „fitness“, nebo dokonce v některých druzích „celozrnného“ chleba z obchodu,“ doplňuje Rudolf Pohl.

Proč jsou vysoce průmyslově zpracované potraviny problematické?

Hlavní problém je v tom, že při intenzivním zpracování se potraviny zbavují většiny původních živin a nahrazují se chemickými přísadami. Vzniká tak produkt, který naše tělo často nepoznává jako „přirozené jídlo“. Výsledek? Chronický zánět, problémy s trávením, zvýšené riziko diabetu, srdečních onemocnění nebo obezity.